T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ESKİŞEHİR / ÇİFTELER - Çifteler Şehit Osman Genç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Haberler

Mrt

İnsanların sağlığı için en tehlikeli hastalıklardan biri de veremdir. Verem hastalığına halk arasında ince hastalık, tıp dilinde tüberküloz denir. Bulaşıcı bir hastalık olan verem mikrobunu Robert Koch adında bir Alman doktoru bulmuştur. Onun için verem mikrobuna Koch Basili denir.
Bu mikrop insan vücuduna solunum ve sindirim yoluyla girer. Çabuk fark edilip önlem alınmazsa vücudu kemirir, zayıflatır. Ölüme neden olur. 
Mikroplar hangi organa yerleşirse hastalık o organın adı ile anılır. Akciğer veremi, kemik veremi, gırtlak veremi, deri veremi, ilik veremi...gibi. 
Verem, insandan insana, hayvandan insana geçer. En yaygın olanı akciğer veremidir. Tıp bilimi ilerledikçe verem mikrobunu yok edici ilaçlar yapıldı. İnsanları bu hastalıktan korumak için aşılar bulundu. Verem aşısına B.C.G. aşısı denir.
Verem aşısı ülkemizde ilk kez 22 Aralık 1952 tarihinde yapılmaya başlanmıştır. Bu aşıyı sağlık kuruluşlarında bütün insanlar ücretsiz olarak yaptırabilir. Zaman zaman kent, kasaba ve köylerde B.C.G. aşı kampanyaları açılır, aşı yapılır. Bu aşı okullarda öğrencilere de uygulanır. B.C.G. aşısı yapıldığında verem mikropları vücudumuza girse de bizi hasta etmezler. Son yıllarda verem hastalığı ile yapılan savaş başarıya ulaşmış, hastalık önemli ölçüde azalmıştır.
Yurdumuzda veremle savaşmak, kişilerin vereme yakalanmasını önlemek, hasta olanları sağlığa kavuşturmak amacı ile Verem Savaş Dernekleri kurulmuştur..verem Savaş Dernekleri; halkı verem tehlikesine karşı uyarır. Onları bu konuda aydınlatır. Hastalanmamak içi neler yapılması, nelerin yapılmaması konusunda bilgi verir. Veremli hastaların sanatoryum denilen verem hastanelerinde iyileştirilmelerini sağlar. Ayrıca zayıf yapılı, kolaylıkla vereme yakalanabilir kişilerin prevantoryum denilen dinlenme yerlerinde bakımlarına yardımcı olur.

Belirtileri......

1-Geceleri terleme ve hafif ateşlenme
2-Kesik kesik öksürükler, 
3-Halsizlik ve devamlı yorgunluk hali. 
4-İsteksizlik 
5-İnsan vücudunda zayıflama belirir. Zayıflama ilk iki ay içerisinde yavaş, sonraki aylarda daha hızlı görülür. 

Korunma yolları ...

1-Havasız yerlerde kalmamalıyız. 
2-Dengeli beslenmeliyiz. 
3-B.C.G. verem aşısını yaptırmalıyız. 
4-Veremli hastaların eşyalarını kullanmamalıyız. 
5-Veremli hastanın tabağından yemek yememeli, bardağından su içmemeli, kaşık ve çatallarını kullanmamalıyız. 
6-Öksüren, hapşıran insanlardan uzak durmalıyız. 
7-Açık ve temiz havada dolaşmalıyız. 


Mrt

Toplumumuzda deprem bilincinin oluşturulması ve depremlere karşı daima hazırlıklı olunması amacıyla, ülkemizde her yıl 1–7 Mart tarihleri arasındaki hafta, "Deprem Haftası" olarak kutlanmaktadır.

Ülkemizin topraklarında tarih boyunca büyük acılara neden olan depreme, her yıl 1-7 Mart 'Deprem Haftası' ile dikkat çekiliyor. Depreme hazırlığa odaklanan özel hafta, okullar başta olmak üzere ülkemizdeki pek çok noktada çeşitli etkinliklerle zenginleştiriliyor. AFAD, vatandaşları, Deprem Haftası'nı depreme hazırlıkla değerlendirmeye çağırıyor.

Depremlerde kayıpların bir daha yaşanmamasında, kamu kurumlarının aldığı önlemlerin yanı sıra vatandaşların alacağı tedbirler de büyük önem taşıyor. Bu nedenle AFAD, Deprem Haftası'nda vatandaşlara kendi hazırlıklarını yapmaları çağrısında bulunuyor.

Afet Bilinci Eğitimi Alın ve AFAD Gönüllüsü Olun

Öncelikle kendilerini ve ailelerini korumak isteyen vatandaşların, depreme hazırlık yapmaları, deprem sırası ve sonrasındaki doğru davranış şekillerini kazanmaları önem taşıyor. Vatandaşlar, bu bilgileri AFAD'ın internet sayfalarından ve sosyal medya hesaplarından ulaşabildikleri gibi AFAD İl Müdürlüklerinin düzenlediği 'temel afet bilinci eğitimlerine' de katılarak elde edebilirler. Afetlerde, kendilerine ve sevdiklerine yardım edecek önemli bilgi ve becerilere sahip olmak için ise e-Devlet üzerinden AFAD Gönüllüsü başvurusu yapabiliyor. AFAD Gönüllüsü eğitimleri, internet ortamında uzaktan eğitimlerle başlayıp seviyelere göre yüz yüze ve saha eğitimleriyle devam ediyor.

Evinizin Sağlamlığından Emin Olun

Alınacak hayati önlemlerin başında, vatandaşların oturduğu evin depreme dirençli olması bulunuyor. Vatandaşlar, evlerinin yer aldığı binanın yapı ruhsatının ve Yapı Kullanma İzin Belgesi'nin (iskân ruhsatı) bulunduğunu teyit etmeliler. Binanın taşıyıcı kolon ve duvarlarına etki edebilecek bir değişiklik yapılıp yapılmadığını soruşturmalı, mümkünse binanın çevresinde kaçak yapılar bulunup bulunmadığını öğrenmeliler. Evlerinin bulunduğu binanın depreme dirençli olup olmadığından emin değillerse yetkin ve yetkili kuruluşlara ölçüm ve test yaptırmalılar. Testler sonucunda, binanın depreme dayanıksız olduğu anlaşılırsa bir an önce binalarını depreme karşı güçlendirmeli yahut kentsel dönüşüm ile yenilemeliler.

Deprem İçin Alabileceğiniz Basit Ama Hayati Önlemler Var

Deprem Öncesinde:

• Binanızın bulunduğu noktanın deprem tehlikesini "https://tdth.afad.gov.tr" adresinden öğrenin.

• Afet ve acil durum çantanızı hazırlayın.

• Evinizde tehlike avı yapın.

• Aile afet ve acil durum planınızı yapın, güncelleyin, uygulayın ve tekrar edin.

• Tüm aile, Çök-Kapan-Tutun hareketini öğrenin ve uygulayın.

• Deprem sonrası buluşma yerinizi belirleyin.

• Size en yakın acil toplanma alanlarının yerini, e-Devlet'ten kolayca öğrenin.

• Su ısıtıcınızı (kombi/termosifon/şofben), buzdolabınızı, fırın ve gaz tertibatını uygun malzemelerle duvara ve/veya yere sabitleyin.

• Deprem öncesi, olası can ve mal kayıplarını önlemek için binanızın yapısında değişiklik yapmayın, yaptırmayın.

• Binanızın yük taşıyan kolon ve duvarlarına müdahale edilmesine izin vermeyin.

• DASK, TARSİM ve özel sigortalar ile evinizi, aracınızı, işyerinizi, tarım arazinizi, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarınızı afetlere karşı sigortalatın.

 Deprem Sırasında:

• Cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan, aydınlatma tesisatı veya armatürü gibi üzerinize düşecek her tür eşyadan uzak durun.

• Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖKün, başınızı ve ensenizi koruyacak şekilde KAPANın, düşmemek için sabit bir yere TUTUNun

• Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmayın.

• Bina dışında açık alanda iseniz enerji hatlarından, diğer binalardan, direklerden, ağaçlardan ve duvar diplerinden uzaklaşın.

• Karayolunda seyir halinde iseniz (bina, ağaç, direklerin yanında, üstgeçit altlarında durmaktan sakınarak) güvenli bir yerde yolu kapatmadan, sağa yanaşıp durun.

 Deprem Sonrasında:

• Sarsıntı durduğunda, etrafınıza bakarak çevreniz ve kendi emniyetinizden emin olduktan sonra binayı terk edin.

• Kibrit ya da çakmak yakmayın, elektrik düğmelerine dokunmayın.

• Gaz ve su vanalarını, gaz kokusu yoksa elektrik şalterini kapatın; soba ve ısıtıcıları söndürün.

• Afet ve acil durum çantanızı yanınıza alarak toplanma alanına gidin.

• Deniz kenarındaysanız tsunami tehlikesine karşı sahilden uzaklaşıp mümkün olduğunca yüksek yerlere çıkın.

• Deprem sonrası yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı, engelli ve hamilelere destek olun.

• Radyo ve TV gibi kitle iletişim araçları ile sosyal medyadan yetkili kurumların size yapacağı uyarıları dinleyin.

• Cadde ve sokakları acil yardım araçları için boş bırakın.

Şbt

Topyekûn savunmanın en önemli unsurlarından biri olan; savaşta, afetlerde, yangınlarda ve diğer arama-kurtarma faaliyetlerinde halkın can ve mal kaybını en aza indirme amacını taşıyan sivil savunma konusuna dikkat çekmek amacıyla her yıl 28 Şubat günü ülkemizde Sivil Savunma Günü olarak kutlanıyor.

İKAZ VE ALARM İŞARETLERİ

A-HAZIRLIK İKAZI

Bir savaş tehlikesinde sivil halk ve müesseselerin gereken son hazırlık önlemlerini alabilmeleri için hükümetçe gerekli görüldüğü takdirde verilen ikazdır.

İşareti: Radyo–Televizyon v.b. gibi yayın araçlarının aracılığı ile verilir.

B–TEHLİKE HABERLERİ (İKAZLARI)

1.SARI İKAZ : Saldırı ihtimali var anlamındadır.

İşareti : 3 dakika sürekli düz siren sesi ile verilir.

2.ALARM (KIRMIZI İKAZ) : Saldırı tehlikesi var anlamındadır.

İşareti :3 dakika yükselip alçalan, dalgalı siren sesi ile verilir.

3.RADYOAKTİF SERPİNTİ VEYA KİMYASAL SALDIRI TEHLİKE İKAZI : Radyoaktif serpinti veya kimyasal saldırı var anlamındadır.

İşareti : Kesik kesik siren sesi ile veya radyo, televizyon gibi yayın araçları ile verilir.

C–TEHLİKE GEÇTİ (BEYAZ İKAZ)

Tehlike geçti anlamındadır.

İşareti :Radyo, televizyon, megafon v.b. gibi her tür yayın araçları ile duyurulur. Bu ikaz verildiğinde sığınma yerlerinden veya saklandığınız yerlerden çıkınız.

Sivil Savunma

Uzun yıllardan beri insanlar savaşmakta,
Ölüm ile birlikte servetler yok olmakta.
Yangın ve felaketin anası oldu harpler,
Savaş sonralarında geri kaldı milletler.

Zaman ilerleyince kavga biter sanıldı,
Çağdaş gelişmelere umut ile bakıldı.
Oysaki gizli gizli ne silahlar yapıldı,
İnsanlar yığın yığın acımadan yakıldı.

Görüldü ki savaşta asker değil sadece,
Sivil halk da ölüyor, binlerce, onbinlerce.
"savaş kural tanımaz" ilkesi anlaşıldı,
Sivil savunmaya da böylece ulaşıldı.

Kurtarıcı, silahsız ve sivil kişilerden,
Teşkilatlar kuruldu, yönetildi merkezden,
İşyerinde ve evde, cephenin gerisinde,
Öz savunma sivilin yeşerdi bilincinde.

Sivil savunma artık bütün yurt genelinde,
Hizmet için çalışıyor cephenin gerisinde.
Ev, işyeri ve sivil, bu örgütçe korunur,
Sivil savunmacının görevi onurludur.

 

Sivil savunma; düşman taarruzları ve afet halinde halkın can ve mal kaybının en az düzeye indirilmesi için yapılacak her türlü silahsız, koruyucu, kurtarıcı önlem ve çabaları kapsar.
Ulusal varlığın sürdürülmesi için topyekün bir savaşın koşullarına barıştan itibaren hazırlanılması ulusal bir zorunluluktur. Bir savaşla karşılaşıldığında yıkıcı etkisi yüksek modern silahlarla karşılaşacak olan sadece silahlı kuvvetler ve stratejik noktalar değildir. Günümüz silahları güç yönünden çok büyük bir gelişme göstererek cephe savaşları dönemini geride bırakmıştır. Artık savaşlar cephelerde silahlı kuvvetler arasında değil, devletler ve milletler arasında yapılacak olan bir ölüm kalım kavgası niteliğini taşımaktadır. Böyle bir durumda silahlı kuvvetlerimizi destekleyebilmek, ulusal ve bireysel varlığımızı sürdürebilmek için bilinçli, planlı ve nitelikli bir sivil savunma yapmalıyız. Önlemler ve etkinlikler bütünü olan sivil savunma, yalnız savaşta değil, barışta olabilecek deprem, yangın, su baskını, kaza gibi büyük felaketler için de yararlıdır.

 

SİVİL SAVUNMA İLE İLGİLİ SÖZLER

• Sivil savunmasız yurt savunması olmaz.
• Sivil savunma öz savunmamızdır.
• Yangınların önlemini alma, söndürme külfetinden daha kolay ve ucuzdur.
• Savaşta ve barışta yangın, sel, deprem ve benzeri doğal afetlerden kendinizi ve ailenizi nasıl koruyacağınızı sivil savunma öğretir.

 


Şbt

Aday Çırak Öğrencilerimizi ve Velileri Bilgi Almak İçin Okulumuza Davet Ediyoruz.

Ock

Genel Orta Öğretim Kurumlarından Mesleki EĞitim Merkezimize Kayıt Yönlendirme İşlemi Şemada Gösterilen Gİbidir.Hangi Alande Kalfalık ve Ustalık Belgesi Alarak Meslek Lisesi

Mezunu Olmak İstiyorsanız Başlayacağınız Eğitim Seviyesini Göstermektedir.

Ock

Ock

Ock

Ock

Bursa BEBKA Genel Merkezinde Genel Sekreter Muhammed Zeki DURAK ve Bursa İl Müdürlüğü ev sahipliğinde TR41 BÖLGESİ MESLEKİ EĞİTİMDEĞERLENDİRME ÇALIŞTAYI'na katılım sağladık.

Ock

Okulumuz 9/B Sınıfı 1083 okul numaralı Uğur DOĞRUEL Eskişehir Şehit Anıl Gül Spor ve Güreş Salonunda hafta sonu düzenlenen Okullar Arası Güreş müsabakalarında 92 kg. da İl Birincisi oldu.Öğrencimize başarılarının devamınıdiliyoruz.

Ock

2022- MSÜ Başvurularının Alınması Başladı

Ock

Yardımcı Hizmetlimiz Burhan ÇINAR'a özverili çalışmalarından dolayı Okul Aile Bİrliği olarak Başkanımız Mehmet TİTREK tarafından Teşekkür ve Tebrikleri Okul İdaremizde Sunuldu.

Ock

Sağlık Bakanlığımızın bilgilendirme sistemi ile 9/E sınıfı öğrencilerinden covid 19 test sonuçlarının pozif çıkması ile gerekli iletişimler ve prodüsürler tamamlanarak sınıf bir haftalığına kapatılmıştır.5. gün sonunda tekrar PCR testi yaptıracak öğrencilerimizin durumuna göre yüz yüze eğitim devam edilecektir.Bu sınıfın dersleri haftalık ders programlarına göre ders öğretmenlerimizce uzaktan eğitim ile devam edecektir.Tüm öğrencilerimize geçmiş olsun.Acil şifalar dileriz.

Ock

2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı Aralık 2021 tarihi itibariyle herhangi bir örgün eğitim programında okuyan öğrencilerin okuumuz bünyesinde açılan Mesleki Eğitim Merkezi Programı içerisinde açılacak çırak öğrenci programlarına kayıt yaptırmak isteyen öğrenci ve velilerin başvuru esnasında kurumumuza sunacağı beyan dilekçesi(Veli rıza ) ile iş ve işlemlerini başlatarak gerçekleştirebilirler.

Ara