T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ESKİŞEHİR / ÇİFTELER - Çifteler Şehit Osman Genç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Haberler

May

2022 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı Erkekler Voleybol Turnuvası İlçe Birincisi Olduk

May

Okulumuza Desteklerini Esirgemeyen Konya Teknik Gezimize de Ulaşım konusunda Araç Tahsis Edilmesinde Yardımcı olan İlçe Belediye Başkanımız Kadir BIYIK'ı makamında ziyaret ederek TeşekkürLerimizi sunduk.Kanya Hatırası olarak da hediyemizi sunduk.Bu ziyarette yanımızda olan İlçe Esnaflar Odası Başkanı Osman DEMİR'e de ayrıca teşekkür ederiz.

May

Okulumuz Mesleki Eğitim Programımız kapsamında Kalfalık Sınavına girerek Kalfalık Belgesi almaya hak kazanan İlçemiz Petek Lokantısı Ahçılarımıza belgelerini Çifteler Belediye Başkanımız Kadir BIYIK ve İlçe Esnaf Odası Başkanı Osman DEMİR verdiler.

May

May

Okulumuz Makine Teknolojisi Alan Öğretmenleri ve Öğrencilerimiz Konya Tüyap Uluslararası Fuar Teknik Gezisinde Alanlarına İlişkin Son Teknoloji Tezgahları Yerinde Görerek Bilgi Aldılar. Ayrıca Okulumuza Hibe Olarak Malzeme Konusunda Kazanımlar Sağlandı.

May

2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı II.Dönem Okul Veli Toplantısını yapmak üzere  13.05.2022 Cuma günü saat 11.00'de öğrenci velilerimiz ve personel ile birlikte okulumuzda aşağıdaki gündem maddelerinin görüşülmesi üzere  veli toplantısı gerçekleştirilecektir

Tüm velilerimiz davetlimizdir.

                                                                            İsmail MEŞELİKAŞ

                                                                                Okul Müdürü

 

 

 

GÜNDEM MADDELERİ

 

1)      Açılış, Yoklama, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının Okunması

2)      Yazmanların Seçimi

3)      Personel ile Velilerin Tanışması ve okulun durumu

4)      Öğrenci Kılık-Kıyafet Tertip ve Düzeni Hakkında Görüşülmesi

5)      Öğrenci Devam-Devamsızlıkları Hakkında Görüşülmesi, Devamsızlık Mektuplarının Verilmesi

6)      I.Yarıyılın Değerlendirilmesi (Başarı, Disiplin, Devam)

7)      II.Yarıyıl için Alınacak Önlemlerin Konuşulması (Başarı,Disiplin,Devam)

8)      Öğrenci Başarısı için Okul-Veli İşbirliğinin Önemi ile Ortak Çalışmaların Görüşülmesi

9)      Okul Aile Birliğinin Çalışmaları

10)  Velilerin Sınıf/Şube Rehber Öğretmenleriyle Sınıflarda Bireysel Görüşmeler ve ara karne dağıtılması için Toplantı Yapılması

11)  Kapanış

May

2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Kalfalık/Ustalık Belgesi Almaya Hak Kazanan Çifteler Esnafımıza Belgelerini İlçe Kaymakamı Mehmet Uğur ARSLAN ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Fikret ÇELİK Verdi.

May

Bizlerden hiçbir zaman sevgilerini esirgemeyen, hayatın her anında çocukları evlatları için fedakarlıktan kaçınmayan tüm annelerin  Anneler Günü kutlu olsun.

May

Okulumuz 10/E sınıfı Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alan Öğrencimiz Bezaim KELEŞ adlı öğrencimiz bugün geçirdiği bir trafik kazası sonrası vefat etmiştir.Kendisine Allahtan rahmet, başta ailesine olmak üzere tüm sevenlerine sabır dileriz.Mekanı Cennet Olur İnşallah.

May

İş sağlığı ve güvenliği çalışmalarında öncelikli ilk amaç, çalışanların sağlığının korunmasıdır. Bu konunun önemini kamuoyuna duyurmak amacıyla 1987 yılından beri her yılın 4-10 Mayıs tarihleri arasında İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası düzenlenmektedir.

Ülkemizde 1987 yılından itibaren her yılın 4-10 Mayıs tarihleri arası "İş Sağlığı ve İş Güvenliği Haftası" olarak kutlanmaktadır.

May

Okul Müdürü İsmail MEŞELİKAŞ" Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ebedi azaptan kurtuluş olan Ramazan Ayı'ndan sonra bizleri bayrama ulaştıran Rabbimize şükürler olsun.

 

 İslam coğrafyasının değişik yerlerinde zulme uğrayan mazlumlar gözleri yaşlı ,küçücük çocuklar "öksüz ,yetim "kalıyor.

Rabbim zalimin zulmünden mazlumları korusun...

    Değerli öğrencilerim, velilerim ve mesai arkadaşlarım sizlerin  ve ailelerinizin Ramazan Bayramını tebrik ediyorum , 

Allah hepinize sağlık,sıhhat ve mutluluk nasip etsin.

Hayırlı Bayramlar...."

Nis

Vefat ve Başsağlığı

Okulumuza ismini veren Şehit Osman Genç'in babası

İBRAHİM GENÇ

beyefendiyi kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz.

Merhuma Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve yakınlarına başsağlı ve sabır diliyoruz. 

27 Nisan Çarşamba günü Çifteler Çarşı Camiisinde öğle namazını mütekakip Çifteler Asri Mezarlığına defnedilecektir.

Nis

Sınav ücreti ödeme işlemi https://odeme.meb.gov.tr adresinden veya bankamatiklerden yapılmaktadır. 

Ödeme işleminin belirli bir tarih aralığında yapılması sınav takviminde önerilmiştir, bu aralığı takvimden görebilirsiniz. Dahil olduğunuz sınav dönemi ödeme tarihleri için sınav takvimini dikkatlice inceleyiniz.

Sınav takvimi için "Başuru Evrakları" menüsünde "Kalfalık ustalık sınav takvimini" linkini inceleyiniz.

SINAV ÜCRETİ ÖDEME İLE İLGİLİ OLARAK TELEFONDA BİLGİ VERİLMEMEKTEDİR, aşağıda detaylı açıklama yapılmıştır, işlemin nasıl yapıldığını anlayamadıysanız okulumuza gelerek yüzyüze bilgi alabilirsiniz.

Ödeme yapan adayların sınav giriş belgelerini kurumumuzdan teslim almaları gerekmektedir.

HES kodu olmayan adayalara sistem randevu vermemektedir, okulumuza ilettiğiniz HES kodu sistem tarafından tanınmaz ise randevunuz alınamaz. HES kodunuzun geçerli olduğundan emin olunuz.

Kalfalık ve ustalık için ayrı ayrı e-sınav yapılmaktadır, daha önce sadece kalfalık için e-sınava girdiyseniz ustalık için tekrar e-sınava girmeniz gerekir. Başvurunuz esnasında size hangi sınavlara girmeniz gerektiği sözlü olarak anlatılmıştır.

Kalfalık veya ustalık ayrı ayrı olmak üzere bu sınavlar için daha önce e-sınav ücreti yatırıp sınava girdiyseniz tekrar sınava girmek isteğe bağlıdır. Bu durumda eğer istemiyorsanız ücret yatırmanıza gerek yoktur.

Sınava ücretini yatırmanız halinde sistem tarafından otomatik olarak sınav randevusu verilir. Sınav yeri ve saati sistem tarafından verildiği için değişirmek mümkün değildir. 

Ziraat bankası atm e-sınav ücreti yatırma:

Kartsız İşlem > Türkçe > Ödeme İşlemleri > Eğitim Ödemeleri > MEB Ödemeleri > Kalfalık-Ustalık Teorik Sınav Ödemesi menüsünden TC Kimlik numaralarını girerek ödemelerini yapabilirler. Ödeme yaptıktan sonra dekont almayı unutmayın.

Halkbank atm e-sınav ücreti yatırma:

Kartsız İşlem > Kurum Ödemeleri > Meb Ödemeleri > Kalfalık-Ustalık Teorik Sınav Ödemesi menüsünden TC Kimlik numaralarını girerek ödemelerini yapabilirler. Ödeme yaptıktan sonra dekont almayı unutmayın. 

ATM menüleri anlatıldığı gibi değilse bankalardan tarafından değiştirilmiş olabilir. Banka görevlilerinden yardım alabilirsiniz.

 

KALFALIK-USTALIK E-SINAV ÜCRETİ İNTERNETTEN NASIL ÖDENİR?

https://odeme.meb.gov.tr/ adresinde TC kimlik no ve cep telefonu numarası girlerek başvuru kısmından "kalfalık ustalık usta öğreticilik teorik sınav" seçilerek kredi kartı ile ödeme yapılır.

Nis

--* ÖĞRECİ KAYITLARI *--

      ÖĞRENCİ KAYITLARI YIL BOYU DEVAM ETMEKTEDİR.

      18Nisan 2022TARİHİ İTİBARİ İLE KAYIT OLANLAR KAYIT OLDUKLARI SINIFA AYNI YIL EYLÜL AYI İÇİNDE BAŞLAYACAKTIR FAKAT İŞLETMEDE STAJA HEMEN BAŞLARLAR YÜZYÜZE DERSLERE DEVAM ETMEZLER (OKULA GELMEZ).

      ÖRNEĞİN 18 Nisan 2022 TARİHİNDE KAYIT OLURSANIZ STAJINIZ HEMEN BAŞLAYACAKTIR VE EYLÜL AYINA KADAR STAJA DEVAM EDERSİNİZ, EYLÜL AYI İTİBARİ İLE HEM STAJ HEM OKULDAKİ DERSLERE DEVAM EDERSENİZ.

      SINAV SONUÇLARINA GÖRE OKULUMUZU TERCİH EKRANLARINDA OKULUMUZU TERCİH EDEBİLİRSİNİZ.

      OKULUMUZU TERCİH ETMEMİŞ OLSANIZ DAHİ İSTEDİĞİNİZ ZAMAN OKULUMUZA KAYIT OLABİLİRSİNİZ.

MERKEZİMİZE KAYIT OLAN ÖĞRENCİLER 4 YIL SONUNDA MESLEK LİSESİ DİPLOMASI ALMAKTADIR (LİSE MEZUNU OLMAKTADIRLAR). 

Bu sayfadaki açıklamalar ön bilgilendirme içindir. Kayıt şartları kişinin eğitim-belge vesair durumuna göre değişkenlik göstermektedir, durumunuzun tam olarak değerlendirilebilmesi, zaman kaybı ve  yanlış anlaşılmaları önlemek adına okulumuzdan yüzyüze bilgi almanız gerekmektedir. 

KAYIT ŞARTLARI

Merkezimize kaydolmak isteyen çırakların Ortaokul veya ilköğretim okulu (8 yıllık) mezunu olması gerekmektedir. .

LGS sınav şartı yoktur, lgs tercih ekranında okulumuzu tercih edebilirsiniz fakat tercih yapmadan da kayıt olabilmektesiniz. Kayıt için belirli bir süremiz yoktur, Haftaiçi hergün (öğle tatili hariç) kayıt almaktayız. 

Velisi olmayan öğrencilerin kaydı yapılmaz.

 

Okulumuzda Elektrik Elektronik Teknolojileri alanı Elektrik Tesisatçılığı ve Pano Monitörlüğü dalında, Makine ve Tasarım Teknolojisi Alanı Bilgisayarlı Makine İmalatı Dalında ve Metal Teknolojisi Alanı Kaynakçılık Dalında  MESEM eğitimi açılmıştır

 

9. SINIFA KAYIT OLACAKLARDAN İSTENEN BELGELER

 

1- En az Ortaokul mezunu olmaları, mezun olduğu okuldan ortaokul diploması veya mezun olduğuna dair imzalı mühürlü yazı

2- Herhangi bir lisede kaydı olanlar, kayıtlı oldukları okuldan (Tasdikname) öğrenci durum belgesi almaları,

3-Seçmiş olduğu meslek dalıyla ilgili çalıştığı işyerinde mevcut olan kişiye ait ustalık ve usta öğreticilik belgesi

4-  Kayıt olacağı öğrenci dosyasında çırağa ait yeni çekilmiş bir adet fotoğraf

5- Kayıt olacak çırağa ait kimlik fotokopisi

6-  Sağlık raporu

7 -İş Yeri Sözleşmesi

HERHANGİ BİR LİSENİN 10. SINIFINDA OKURKEN AYRILAN KAYIT  OLACAKLARDAN İSTENEN BELGELER

 

1-  Herhangi bir lisede 10.sınıfta kaydı olanlar, kayıtlı oldukları okuldan (Tasdikname) öğrenci durum belgesi ve yanında ders notlarını gösteren transkript almaları gerekmektedir.

2-Seçmiş olduğu meslek dalıyla ilgili çalıştığı işyerinde mevcut olan kişiye ait ustalık ve usta öğreticilik belgesi olmak zorundadır

3-  Kayıt olacağı öğrenci dosyasında çırağa ait yeni çekilmiş bir adet fotoğraf

4- Kayıt olacak çırağa ait kimlik fotokopisi

5-  Sağlık raporu

6 -İş Yeri Sözleşmesi

 

   HERHANGİ BİR LİSENİN 11. SINIFINDA OKURKEN AYRILAN KAYIT  OLACAKLARDAN İSTENEN BELGELER

 

1-  Herhangi bir lisede 11.sınıfta kaydı olanlar, kayıtlı oldukları okuldan (Tasdikname) öğrenci durum belgesi ve yanında ders notlarını gösteren transkript almaları gerekmektedir.

2-Seçmiş olduğu meslek dalıyla ilgili çalıştığı işyerinde mevcut olan kişiye ait ustalık ve usta öğreticilik belgesi olmak zorundadır

3-  Kayıt olacağı öğrenci dosyasında çırağa ait yeni çekilmiş bir adet fotoğraf

4- Kayıt olacak çırağa ait kimlik fotokopisi

5-  sağlık raporu

6 -İş Yeri Sözleşmesi

 

2022-2023 Eğitim Ve Öğretim Yılına ait Çırak Öğrenci ücretlendirmesi her yıl asgari ücrete göre değişmektedir.

Kayıt işlemleri nasıl yapılıyor ?

Kayıt için okulumuzdan alınacak çıraklık sözleşmesini ( 2 adet) doldurmanız gerekmektedir. Çıraklık sözleşmesi öğrenci-öğrenci velisi-okul-işletme arasındaki sözleşmeden ibarettir. Okulumuzdan alacağınız sözleşme ile bir işyerine başvurarak kabul edilmeniz halinde sözleşmeyi doldurmanız ve okulumuza getirmeniz gerekmektedir. İşletme bulmak için 2 aylık süreniz vardır. 2 ay içinde bir işletme bulamayanların kaydı silinir ve açık öğretim lisesine yönlendirilriler.

 İstediğim herhangi bir mesleğe kayıt olabilir miyim ?

Okulumuzda tüm meslek alanlarına kayıt yapmanız mümkün değildir. İstediğiniz meslek okulumuzda yoksa yönlendirme yapılarak istediğiniz mesleğin olduğu bir mesleki eğitim merkezine kayıt olmanız sağlanacaktır.

Çalışacağım İşletmeyi nasıl bulacağım ?

 Yakın bölgedeki sanayilerden çalışacağınız işletmeleri bulabilirsiniz.

Okula haftada kaç gün geleceğim ?
Öğrenciler teorik ders görmek üzere öğrenim süresince haftanın bir günü okula gelecek diğer günler işyerlerinde pratik öğrenim göreceklerdir. Öğrenim süresi hafta bir gün ve tam gün olacak şekildedir.
Kayıt yaptıran çırak öğrenciler öğrenim süresince iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalı olmaktadır (emekliliğe geçmez) ve primleri devletimiz tarafından ödenmektedir. Okulumuz normal eğitim süreci haricinde öğrenciler yaz aylarındada pratik eğitime devam etmek zorundadır. Yaz tatili olmayıp 30 günlük izin hakları vardır.

 

Maaşımı kim ödeyecek ve Sigortayı kim yapacak ?

2022 yılı itibari ile çırak öğrenci 9,10 ve 11. sınıf öğrenciler için (Devlet Katkısı) aylık maaşı 1.276,02 TL 12. sınıf öğrenciler için 2126,7 TL.'dir, maaşı çalıştığınız işletme öder.. Sigortanız okulumuz tarafından yapılmaktadır (okul sigortası sigorta başlangıcı yada emeklilik yerine geçmez). 

 

 

 

 

 

Nis

Ramak Kala olay, kişilere, işyerinin fiziki bütünlüğüne veya ekipmanlara zarar verme potansiyeli olduğu halde zarar vermeyen olaylar olarak tanımlanır. Günlük hayatta "az kalsın" "neredeyse" "ucuz atlattık" "kıl payı" gibi tabirlerle ifade edilen olaylar ramak kala olaylara örnektir. İngilizce "near miss" olarak ifade edilir.

Ramak kala olaylar, iş kazalarının habercileridir. Ramak kala olayları birçok durumda kimsenin yaralanmadığı iş kazaları olarak da düşünebiliriz. Bu nedenle yaralanmalı iş kazalarını önleyebilmek için ramak kala olaylar çok iyi analiz edilmelidir.

Heinrich Kaza Piramidi´ne göre; yaşanan her 29 ramak kala 1 tane yaralanmalı iş kazasına, 300 ramak kala ise 1 tane ağır yaralanmalı veya ölümlü iş kazasına sebep olmaktadır.

İş kazalarını önlemek için; başınıza gelen ve size az kalsın dedirten tüm olayları ramak kala raporu ile 148607@meb.k12.tr bildiriniz.

Neler Ramak Kala Kazadır?

  • Az kalsın ıslak zeminde kayıyordum
  • Az kalsın kablolara takılıp düşüyordum
  • Az kalsın elektrik çarpıyordu
  • Az kalsın dolap devriliyordu
  • Az kalsın malzemeler üzerime düşüyordu
  • Az kalsın gözüme kimyasal sıçrıyordu
  • Az kalsın zehirli gaz/kimyasal soluyordum
  • Az kalsın tüp gaz kaçırıyordu
  • Az kalsın tehlikeli atık poşetleri yırtılıyordu 
  • Az kalsın çatıda çalışma yapan işçi düşüyordu