T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ESKİŞEHİR / ÇİFTELER - Çifteler Şehit Osman Genç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Haberler

Ağu

26 Ağustos milletimizin kaderinde çok önemli dönüm noktaları Malazgirt Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz Meydan Muharebelerinin yıl dönümleri kutlu olsun.

Tem

Okulumuzda Metal Teknolojisi Alanı Öğretmeni iken Odunpazarı Atatürk MTAL'ye Proje okuluna tayin olan Metin AYKUT hocamızın ayrılışını bugün gerçekleştirdik.Yeni Görev yerinde başarılı çalışmalarına devam edeceği kannatimiz tamdır.Başarıları daim olur inşallah.

Tem

Yapılan hain darbe girişimi, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın dik duruşu ve kararlı iradesi, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde ülkesine ve demokrasiye sahip çıkma azmi ile milli iradeye bağlı kalan kahraman askerlerimizin kararlılığı, Emniyet güçlerimizin şanlı cansiperane direnişi ve Aziz Milletimizin ölüme meydan okuyan asil duruşu sayesinde hedefine ulaşamadan engellenmiştir.

Çanakkale ve Kurutuluş Savaşı'nda bir milletin asil gücünün tankı, topu, tüfeği değil "Ya İstiklal Ya Ölüm" diyerek cephelere koşan imanlı ve inançlı insanları olduğunu tüm dünyaya gösteren milletimiz, 15 Temmuz gecesi tanklara, tüfeklere, helikopter ve uçaklardan atılan mermilere göğsünü siper ederek, istiklal ve istikbaline daima sahip çıkacağını ve bayrağımızı ilelebet daha da yükseklerde dalgalandıracağını bir kez daha göstermiştir.

Bilinmelidir ki, ülkemiz ve milletimiz hain terör örgütünün yaptığı bütün planlara rağmen yolundan şaşmayan, kendi kararlarını kendi veren, bölünmez bütünlüğüne yönelik hain saldırılara karşı geçmişte olduğu gibi hür ve bağımsız yaşama azim ve kararlılığı içerisinde hep dik duracaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, 15 Temmuz şehitleri başta olmak üzere bu toprakları bizlere vatan yapan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi bir kez daha sonsuz minnet, şükran, rahmet ve saygıyla yâd ediyorum.

 

İsmail MEŞELİKAŞ

Çifteler Şehit Osman Genç MTAL

Okul Müdürü

Tem

Bayramlarımız, birlik ve beraberlik duygularımızın pekiştiği, kırgınlıkların unutulup, dostluk ve sevgiyle gönüllerin birbirine yakınlaştığı, karşılıklı sevgi ve saygının geliştiği müstesna günlerdir.

 

Bayram demek yaşanılan her dünyevi sıkıntılı süreci bir kenara itip, çevremizdeki herkesle helalleşmek demek. 

 

Bu duygu ve düşüncelerle başta Okulumuz öğrenci, öğretmen ve çok değerli velilerimiz olmak üzere tüm Müslüman aleminin Mübarek Kurban Bayramını tebrik eder, yaşadığımız bu kutlu günlerin hayırlara vesile olmasını dilerim.

Her günümüzün bayram tadında geçmesi dileğiyle... 

İsmail MEŞELİKAŞ

Çifteler Şehit Osman Genç MTAL

Okul Müdürü

Haz

Haziran 2022 Dönemi Ustalık Teorik Sınav ile Beceri (Pratik) Sınav Sonuçları buna bağlı Ustalık Belgesi Hak edişleri belli olmuştur.

Haz

2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Mezuniyet Günü ve Okul Sergisi;İlçe Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan AVCI ,İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Fikret ÇELİK,İlçe Milli Eğitim Şube Müdürlerimiz,İlçe Emniyet Müdürü Yavuz MUTLU,İlçe Jandarma Komutanı Mustafa GÖKÇE, Okulumuza ismini veren Şehidimizin Annesi Cemile GENÇ ve abisi Bekir GENÇ ile okulumuzda müdürlük yapmış Şinasi BAYRAKTAR'ın katılımları gerçekleştirildi

Haz

Okulumuz Mesleki Eğitim Merkezi Programı Kapsamında İlçemizde Yürütülen Denklik İşlemleri Kapsamında Haziran 2022 Kalfalık Ustalık Pratik Sınav Gerçekleştirildi. İlçemiz İşletme Sahibi ve çalışanlarını belgelendirme çalışmalarımız hızla devam ediyor.

Haz

2022-HAZİRAN Dönemi Kalfalık-Ustalık Adaylarımızın Listesi Aşağıdaki Gibidir. Tüm adaylarımıza başarılar dileriz.

 

ÇİFTELER ŞEHİT OSMAN GENÇ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ PROGRAMI

2022-HAZİRAN DÖNEMİ KALFALIK-USTALIK SINAV ADAYLARI

AD VE SOYAD

MESLEK DALI

E-SINAVI

UYGULAMA SINAVI

Uğur ATEŞ

Ahşap Doğrama Teknolojisi

USTALIK

USTALIK

Muharrem ÇUBUK

Aşçılık

USTALIK

USTALIK

Ramazan ÖNAÇAN

Aşçılık

USTALIK

USTALIK

Beşir İsmail GÜZLE

İç Mekan ve Mobilya Teknolojisi

USTALIK

USTALIK

Fahri ÖNPEKER

Kasaplık

USTALIK

USTALIK

Vedat ÖNAL

Kasaplık

USTALIK

USTALIK

Osman DEMİR

Vitrin Kuyumculuğu

USTALIK

USTALIK

 

Haz

May

İSTANBUL'UN FETİH SÜRECİ

Babası Sultan II. Murad'ın ölümünün ardından 1451 yılında ikinci kez tahta çıkan Fatih Sultan Mehmed kuşatma hazırlıklarına 1451 sonlarında başladı. Boğaz'ın Anadolu yakasında büyük dedesi Bayezid'in yaptırmış olduğu Anadolu Hisarı'nın karşısına o dönemde Boğazkesen adı verilen Rumeli Hisarı'nın inşa emrini verdi. İmparator Konstantin Mehmed'e hisarın yapımı için kendisinden izin alması gerektiğini bildirmek için elçiler gönderdi ancak Mehmed elçileri kabul etmedi. İmparator en son 1452'nin Haziran ayında barış görüşmeleri için bir kere daha elçilerini gönderdi ancak Mehmed elçileri yine reddetti. Bunun anlamı savaştı. Hisar 1452'nin Ağustos ayında tamamlandı. Böylece boğazın kontrolü Osmanlıların eline geçmiş oldu. Boğazdan geçecek gemiler bundan böyle geçiş parası ödemek zorundaydı. Aksi takdirde gemiler top atışıyla batırılacaktı. 1452 sonlarında ödeme yapmayı reddeden bir Venedik gemisi batırılmış, kaptanı ve tayfası tutuklanmıştı. Söz konusu toplar Erdelli Urban adında bir top dökümcüsü tarafından yapılmıştı. Mehmed kendisinden Konstantinopolis'in surlarını yıkabilecek güçte bir top yapıp yapamayacağını sormuş Urban da "Ne Konstantinopolis, ne de Babil'in surlarının karşı koyabileceği bir top yapabileceğini" söylemişti.

Öte yandan bu gelişmeler karşısında İmparator Konstantinos Papa ve İtalyan şehirlerinden umutsuzca yardım talebinde bulundu ama bunlar sonuçsuz kaldı. Yalnızca Cenova 1452'nin Kasım ayında yardım göndermeye karar verdi ve Giovanni Giustiniani komutasında 700 asker taşıyan Ceneviz kadırgaları 26 Ocak 1453'te Konstantinopolis'e vardı. İmparator Konstantinos, Giovanni Giustiniani'yi kara kuvvetlerinin başkumadan yaptı. Kostantinopolis'teki asker sayısı 8.000 civarındaydı, limanda 26 savaş gemisi bulunuyordu. Daha evvel 700 İtalyanı taşıyan yedi Girit ve Venedik gemisi Şubat ayında şehirden kaçmıştı. Osmanlı ordusundaki asker sayısı ise en az 50.000 idi. Ayrıca Mehmed yalnızca karadan kuşatmanın yeterli olmayacağını düşünerek bir donanma hazırlatmıştı. Bu donanma bahar aylarında boğazın Marmara girişine vardı.

Osmanlı ordusu 23 Mart'ta Edirne'den hareket etti ve 2 Nisan'da Konstantinopolis'e vardı. Aynı gün Haliç'in girişi zincirle kapatıldı. Karargâhını Romanus kapısının karşısına Maltepe'ye kuran Mehmed son kez teslim çağrısında bulundu ama imparator reddetti.

6 Nisan sabahı ilk saldırı başladı. Kuşatma, aralıklı çatışmalarla 53 gün sürdü. İmparator Konstantinos, Giustinani ile birlikte Romanus kapısını savunuyordu. Şehzade Orhan da Marmara kıyısındaki kıtalardan birini yönetiyordu. 20 Nisan günü Papa'nın gönderdiği üç Ceneviz gemisi ve Sicilya'dan gelen bir Rum yük gemisi şehrin açıklarında belirdi. Marmara denizinde yapılan savaşın sonunda akşam saatlerinde dört gemi Haliç'e girmeyi başardı. Donanmasını bir şekilde Haliç'e indirmesi gerektiğini anlayan Mehmed gemilerini karadan geçirmeye karar verdi. Bugünkü Dolmabahçe'den Kasımpaşa'ya uzanan güzergaha kalaslar döşendi ve 70 kadar gemi silindirler üstünde 22 Nisan sabahında Haliç'e indirildi. Böylece Haliç'in kontrolü Osmanlıların eline geçti. Öte yandan kuşatmanın yedinci haftasında Osmanlılar hâlâ kesin bir sonuç alamamıştı. Bu noktada Halil Paşa son bir kez Mehmed'i teslim çağrısı yapmaya ikna etti ancak imparator teklifi yine reddetti. Bunun üzerine Mehmed 24 Mayıs'ta ayın 29'unda karadan ve denizden büyük bir saldırı yapacağını duyurdu.

İSTANBUL'UN FETHİ VE ÖNEMİ

Son saldırı hazırlıklarını Zağanos Paşa düzenledi. Osmanlı ordusu 29 Mayıs'ın ilk saatlerinde taarruza başladı. Osmanlılar son taarruzu üç dalga halinde gerçekleştirdiler. İlk iki saat boyunca başıbozuklar surlara saldırdılar, ardından Anadolu birlikleri onların yerini aldı. Son olarak öldürücü darbeyi vurmak üzere yeniçeriler devreye girdi. Bu sırada yaralanan Giustiniani'nin savaş alanından ayrılması şehri savunanların arasında büyük moral bozukluğuna neden oldu. Nihayet sabah saatlerinde Osmanlı askerleri "Kerkoporta" adlı kapıdan içeri girmeyi başardılar ve kapının üzerindeki burca Osmanlı sancağını diktiler. Mehmed fethin ilk günü öğleden sonra şehre girdi. Ayasofya'ya giderek namaz kıldı ve min-baʿd (bundan sonra) tahtım İstanbul'dur diye buyurdu.

İmparator Konstantinos'un akıbeti meçhuldür. Kimi kaynaklar cesedinin bulunamadığını söylerken, Babinger gibi bazı tarihçiler imparatorun cesedinin mor ayakkabılarından teşhis edildiğini yazar. Alphonse Lamartine eserinde imparatorun cesedinin bulunduğunu ve Fatih'in Konstantin için Hristiyan usulü cenaze töreni düzenlediğini belirtir. Şehzade Orhan ise keşiş kılığında şehri terk etmeye çalışırken yakalanıp idam edildi.

Fatih şehrin ticaret merkezi olan Galata'dan kaçmış olan Rumların ve Cenevizlilerin dönmesini sağladı. Rum Patrikhanesi'nin yeniden açılmasına izin verdi; ayrıca bir Yahudi hahambaşlığı ile bir Ermeni Patrikhanesi kurdurdu. II. Mehmed İstanbul'u, farklı dinlerden insanların bir arada yaşadığı, ticaret ve kültür merkezi olan bir başkent yapmayı amaçladı.

Fethin hemen ardından Mehmed şehrin onarımına başladı. Amacı Doğu Roma'yı yıkmak değil onu Osmanlı yapısı içinde diriltmekti. Kuracağı imparatorluk bir İslâm devleti olmakla birlikte Doğu Roma gibi kozmopolit bir yapıya sahip olacaktı.

Fatih, Rum Ortodoks Patrikhanesi, Ermeni Patrikhanesi ve Yahudi hahambaşı bulunmasına izin verdi. 6 Ocak 1454'te Yorgo Skolaris'i yeni Ortodoks patriği olarak atadı. Ayasofya camiye çevrildiğinden Patrikliğe resmî makam yeri olarak Havariyun Kilisesi verildi. Şehirdeki Yahudilerin hahambaşı olarak Moşe Kapsali atadı. 1461 yılında ise Bursa Psikoposu Hovakim İstanbul Ermeni Patriği olarak atandı.

Mehmed Theodosius Forumu'nun olduğu yerde ilk sarayının inşasını başlattı. Daha sonraki yıllarda ise Sarayburnu'nda Topkapı Sarayı'nı inşa ettirdi.

Fatih, ilk tahta geçtiğinde ve İstanbul'un fethi sırasında sergilediği tutumlar nedeniyle, Çandarlı Halil Paşa'yı 10 Temmuz 1453 tarihinde Edirne'de idam ettirdi. Bazı kaynaklara göre Çandarlı Fatih'i sabırsız ve deneyimsiz buluyordu. Bu olay ile Fatih otoritesini pekiştirmiş oldu ve herkes genç hakana boyun eğdi. 

Çandarlı Halil Paşa fetihten sonra idamına giden süreçte Yedikule'de Altın Kapı'da kırk gün hapis edildi. 10 Temmuz'da gözlerine mil çekildi ve daha sonra idam edildi. Boyun eğeceği yerde Hakan'a dik baktığı iddia edilir. Daha sonra oğlu İbrahim Paşa tarafından İznik'e götürülüp türbesine gömüldü. Çandarlı Halil Paşa, idam edilen ilk Osmanlı sadrazamıdır. 

Fetih ile yeni bir çağ kapanıp yeni bir çağ açılmış, köklü medeniyetimiz insanlık tarihine damgasını vurmuştur. Fetih ile sadece şehir değil, gönüller de fethedilmiştir...

May

Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Alan Yönetimi ve Tanıtım Grup Başkanlığının girişimciliği ile Milli Şuurumuzun geliştirilerek Çanakkale Ruhu'nun gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla hazırlanan ve T.C. Cumhurbaşkanlığı'nın 180 Günlük Eylem Planı Çerçevesinde 27-28-29.05.2022 tarihlerinde İlçemize Gelerek Geziye açılan Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi 27.05.2022 Cuma Günü Başlarında Tarih Öğretmenimiz Ali ÜNLÜ ile gezilmiştir.

May

Siber zorbalık nedir?


Siber zorbalık, dijital teknolojiler kullanılarak gerçekleştirilen zorbalıktır. Bu tür zorbalıklar sosyal medyada, mesajlaşma platformlarında, oyun platformlarında ve cep telefonlarında görülebilir.  Hedef seçilen kişileri korkutmaya, kızdırmaya ya da utandırmaya yönelik olarak tekrarlanan bir davranıştır. Buna örnek olarak şu eylemler gösterilebilir:

  • sosyal medyada bir kişi hakkında yalanlar yaymak ya da utandırıcı fotoğraflar yayınlamak
  • mesajlaşma platformlarından incitici mesajlar ya da tehditler yollamak
  • başka birinin kimliğiyle başkalarına kötü mesajlar göndermek.

Yüz yüze zorbalık ve siber zorbalık çoğu kez birlikte gerçekleşir. Ancak siber zorbalık geride dijital iz bırakır; bu da aslında istismarın durdurulmasını sağlayacak yararlı ip uçları temin edebilir.

26.05.2022 tarihinde ilçemiz Çifteler Sami Arıel Anadolu Lisesi Salonunda düzenlenen Siber Zorbalık ve İnternet Kullanımına İlişkim İl Emniyet Müdürlüğünden Görevlendiren Emniyet Mensuplarınca okulumuz öğrencilerinde katılım sağladığı bilgilendirme çalıştayı düzenlendi.

May

Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır.

Obezitenin tanılanmasında BKI (Beden Kitle İndeksi) yaygın olarak kullanılmaktadır. BKİ, bireyin vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun (m cinsinden) karesine (BKI=kg/m2) bölünmesiyle elde edilen bir değerdir.

Sınıflandırma                                              BKİ(kg/m2)
Normal                                                          18.5 – 24.99
Hafif Şişman, Fazla Kilolu                      25 – 29.99
Şişman                                                            > 30

Bel Kalça Oranı, obezitenin tanılanmasında kullanılan diğer bir yöntemdir. DSÖ'ne göre bel/kalça oranı kadınlarda 0.85'den ve erkeklerde ise 1.0'den fazla ise android tip obezite olarak kabul edilmektedir. Bu dağılımın belirlenmesinde bel/kalça oranı kullanılmakta ise de, tek başına bel çevresi ölçümü, karın bölgesindeki yağ dağılımı ve sağlığın bozulmasında önemli ve pratik bir gösterge olarak kullanılmaktadır. Tek başına bel çevresi ölçümünün erkeklerde 94 cm, kadınlarda 80 cm ve üzerinde olması hastalık riski ile ilişkilidir.

Obezitenin nedenleri arasında, aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, yetersiz fiziksel aktivite, yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, sosyo – kültürel etmenler, gelir durumu, hormonal ve metabolik etmenler, genetik etmenler, psikolojik problemler, sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama, sigaraalkol kullanma durumu, kullanılan bazı ilaçlar (antideprasanlar vb.), doğum sayısı ve doğumlar arası süre yer almaktadır.

Obezite; vücut sistemleri (endokrin sistem, kardiyovasküler sistem, solunum sistemi, gastrointestinal sistem, deri, genitoüriner sistem, kas iskelet sistemi) ve psikososyal durum üzerinde yarattığı olumsuz etkilerden dolayı pek çok sağlık problemlerine neden olmaktadır. İnsülin direnci – hiperinsülinemi, Tip 2 diabetes mellitus(şeker hastalığı), hipertansiyon (yüksek tansiyon), koroner arter hastalığı, felç, uyku apnesi, astım, solunum zorluğu obezitenin neden olduğu sağlık sorunlarından en bilinenleridir.

Obezite oluşmadan korunma büyük önem taşımaktadır. Obeziteden korunma, çocukluk çağında başlamalıdır. Obezite tedavisi, bireyin kararlılığı ve etkin olarak katılımını gerektiren, tedavisi zorunlu, uzun ve süreklilik arz eden bir süreçtir. Obezitenin etiyolojisinde pek çok faktörün etkili olması, bu hastalığın önlenmesi ve tedavisini son derece güç ve karmaşık hale getirmektedir. Bu nedenle obezite tedavisinde hekim, diyetisyen, psikolog, fizyoterapistten oluşan bir ekip gerekmektedir.

Obezite tedavisinde amaç, gerçekçi bir vücut ağırlığı kaybı hedeflenerek, obeziteye ilişkin morbidite ve mortalite risklerini azaltmak, bireye yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak ve yaşam kalitesini yükseltmektir. Vücut ağırlığının 6 aylık dönemde %10 azalması, obezitenin yol açtığı sağlık sorunlarının önlenmesinde önemli yarar sağlamaktadır.

Obezite tedavisinde kullanılan yöntemler 5 grup altında toplanmaktadır. Bu yöntemler; tıbbi beslenme (diyet) tedavisi, egzersiz tedavisi, davranış değişikliği tedavisi, farmakolojik tedavi, cerrahi tedavidir.

   

May

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı Kutlama İlçe Programını bu yıl hazırlayan okulumuz hazırladığı çalışmaları başarılı bir şekilde Çifteler Halkına sundu.Programımızda öğrencilerimiz; elim bir trafik kazası sonucu vefat eden arkadaşları Bezaim KELEŞ'i de unutmadılar. Fotoğrafı ile 19 Mayıs gösterilerinde temsil ettiler.Okulumuz olarak başarılı ve güzel çalışmalarından dolayı emeği geçen öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ederiz.

May

18.05.2022 tarihi itibarıyla e-sınav ödemeleri başlamıştır. e-sınav ödemesini yapan adaylarımızın ivedilikle merkezimize gelerek e-sınav giriş belgelerini almaları gerekmektedir.