T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ESKİŞEHİR / ÇİFTELER - Çifteler Şehit Osman Genç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Haberler

Mrt

ORMAN HAFTASI

 

Orman; hayvanların barındı­ğı, çeşitli bitkilerin bulunduğu sık ağaç topluluklarıdır. Ormanda büyük ağaçlar, ağaççıklar, mantar­lar, otlar, yüzlerce, binlerce bitki bir arada bulunur. Çam, sedir, köknar, ladin, ardıç, meşe, dişbudak, kayın, gürgen belli başlı orman ağaçlarıdır. Ağaçlar ya kendiliğinden yetişir, ya da insanların ormana diktiği fidan­lardan oluşur. Ormanın küçüğüne, ağaçların seyrek olduğu yerlere koru denir.

Eskiden yeryüzünün büyük bir bölümü ormanlarla kaplıydı. insanların bilgisizlikleri nedeniyle yok edilen ormanların yerini bozkır­lar, çoraklaşan topraklar, çöller aldıı.

İnsanlar her zaman ağaca ve ağaçtan yapılan çeşitli araç ve gereçlere gereksinme duymuşlardır. Ormanlar, ağaçlar, toprağın nemli kalmasını sağlar. Toprak kaymasını (erozyonu) önler, selleri durdurur. Ormanlar yöre­nin iklimini etkiler, yağmur yağmasını sağlar. Çok sıcakları, şiddetli soğuk­ları önler. Ormanlar aynı zamanda av hayvanlarının barınağıdır.

Ormanlar bir ülkenin doğal güzellik ve zenginlik kaynağıdır. Öte yandan kullandığımız araç ve gereçlerin çoğu ağaçlardan yapılır. Evimiz, önümüzdeki masa, oturduğumuz sandalye, elimizdeki kalem, defterimiz, yaktığımız odun hep ağaç ürünleridir. Ayrıca ağaçlar endüstrinin birçok kollarında, boya sanayiinde, ilaç yapımında kullanılır.

Bize bu kadar yarar sağlayan, ülke ekonomisinde önemli yeri olan ormanları korumalıyız. Ağaç dikip, yeni ormanlar yetiştirilmesine yardımcı olmalıyız. Ormanlara en büyük zarar insanlardan gelir, insanlar orman işletmelerinden izin almadan, çıra yapmak, reçine çıkarmak için ağaçları yara­larlar. Tarla açmak, yerleşim yeri kurmak, hayvanlara otlak yeri açmak için ormanları yok ederler. 

Ateşin söndürülmeden bırakılması sigaranın söndürülmeden atılması, koskoca bir orman alanının yanıp kül olmasına neden olur. Yanan ormanın yerine yenisinin yetiştirilmesine bir insanın ömrü yetmez. 

Zararlı böcekler, kemirici hayvanlar, özellikle keçiler, ağacın yeni süren dal ve yapraklarını yiyerek ormanlara zarar verirler. Ormanlara zarar vermek, ceza yasalarımıza göre suçtur. Orman suçları bağışlanmaz suçlardandır. 

Ülkemizde ormanların korunması, ağaçlandırma işleri cumhuriyet yönetiminin ilanından sonra ele alındı. Tarım ve Orman Bakanlığı kuruldu. Her ilde valiler başkanlığında orman yetiştirilmesi için bir kurul vardır. Bu kurul yörede ormanların korunması ve yeni ormanlar yetiştirilmesi için kararlar alır ve uygular. Her yıl Mart ayı içinde bir haftayı Orman Haftası olarak duyurur. Haftanın bir günü Ağaç Bayramı olarak kutlanır. Uygun alanlar ağaçlandırılır. Yeni ormanların yetiştirilmesi için çalışmalar yapılır. 

Ormanların korunması, çevremizin ağaçlandırılması hem yurdumuzun, hem de dünyamızın önemli bir sorunudur. Bu nedenle 27 Mart. Dünya Orman Günü olarak her yıl kutlanmaktadır. 

Bizler de çevremizdeki ağaçların dallarını kırmayalım, fidanları sarsmayalım. Ağaçları zararlı hayvanlardan koruyalım. Yeni fidanlar dikelim. Bu etkinliklerimizi yaşam boyu sürdürelim.

Mrt

 tarafından ilan edilen  kutlanmaya başlandı. Dünyada ve ülkemizde su kaynaklarının anlamı ve önemi bugünde bir kez daha hissedilir. Su insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğedir ve beslenmemizin vazgeçilmez bir parçasıdır. 1993 yılından bugüne kutlanan ve dünya su günü anlamı ve önemi merak ediliyor. Hücrelerin, dokuların organ ve sistemlerin düzenli çalışmasında, metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin taşınması ve vücuttan atılmasında etkili faktör olan su günlük hayatta sıklıkla tüketilmesi gerekir. Peki  Günü ne zaman, nasıl ortaya çıktı?



DÜNYA SU GÜNÜ NEDİR?

1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 22 Mart tarihini 'Dünya Su Günü' olarak ilan etti. Dünya Su Günü, artan su krizini, sosyal ve ekonomik kalkınmanın sürdürülebilirliğini tehdit eden bir olgu olduğunu vurgular.

 

İlk kez 1992'de Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı'nda önerilen "Dünya Su Günü", gerek BM üyelerinin, gerekse diğer dünya ülkelerinin giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımlar atılmasının sağlanmasında teşvik olması amacıyla bu isme bir gün adamak anlamında oluşturuldu.

Mrt

Okulumuzda kullanılmakta olan her bir sınıfımızda bulunan Akıllı Tahtalarda internet kullanılması ve okul içi idari personel ile öğretmenlerin kullanımına yönelik İnternet Erişim Ağ yapısı çalışmaları hızla devam etmektedir.

Mrt

Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın. Gömelim gel seni tarihe desem, sığmazsın...

Çifteler Şehit Osman Genç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak, Çanakkale Zaferinin 106. yılında, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, bu topraklar için tereddütsüz canını feda etmiş bütün şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyoruz.

Bu vatan sizlere minnettar...

Mrt

Hürriyet ve bağımsızlığımızın gururlu ifadesi, İstiklal Marşımızın 100. yılı kutlu olsun.


Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. yıl dönümü dolayısıyla 2021, "Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı" olarak belirlendi.

Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un 17 Şubat 1921'de Sırat-ı Müstakim ile Hakimiyet-i Milliye'de yayımlanan ve Hamdullah Suphi Bey'in Meclis'te okuduğu ayakta alkışlanan İstiklal Marşı'nın, TBMM tarafından 12 Mart 1921'de milli marş olarak kabul edilmesinin üzerinden 100 yıl geçti.

Türk bayrağı gibi Türk milletinin önemli simgelerinden biri olan İstiklal Marşı, milletin güçlü aidiyet duygusuyla geleceğe karşı umut ve cesaretle bakmasını sağlayan "milli mutabakat metni" olarak kabul ediliyor.

Güftesi, Anadolu'da Millî Mücadele'nin devam ettiği sırada Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınmış şiirdir. Şairin Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, Hakk'a, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirir.

 

İSTİKLAL MARŞI

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;

Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.

 O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;

O benimdir, o benim milletimindir ancak.

 

Çatma, kurban olayım çehreni ey nazlı hilâl!

Kahraman ırkıma bir gül... ne bu şiddet bu celâl?

Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helâl,

Hakkıdır, Hakk'a tapan, milletimin istiklâl.

 

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.

Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!

Kükremiş sel gibiyim; bendimi çiğner, aşarım;

Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.

 

Garb'ın âfâkını sarmışsa çelik zırhlı duvar;

Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var.

Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir îmânı boğar,

"Medeniyet!" dediğin tek dişi kalmış canavar?

 

Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma sakın;

Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın.

Doğacaktır sana va'dettiği günler Hakk'ın...

Kim bilir, belki yarın... belki yarından da yakın.

 

Bastığın yerleri "toprak!" diyerek geçme, tanı!

Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.

Sen şehîd oğlusun, incitme, yazıktır atanı;

Verme, dünyâları alsan da, bu cennet vatanı.

 

Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki fedâ?

Şühedâ fışkıracak, toprağı sıksan şühedâ!

Cânı, cânânı, bütün varımı alsın da Hudâ,

Etmesin tek vatanımdan beni dünyâda cüdâ.

 

Ruhumun senden, İlâhî, şudur ancak emeli:

Değmesin ma'bedimin göğsüne nâ-mahrem eli!

Bu ezanlar-ki şehâdetleri dînin temeli

Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli

 

 O zaman vecd ile bin secde eder –varsa- taşım;

Her cerîhamdan, İlâhî, boşanıp kanlı yaşım,

Fışkırır rûh-i mücerred gibi yerden na'şım;

O zaman yükselerek Arş'a değer, belki başım.

 

Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl;

 Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helâl.

Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlâl:

Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet;

Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklâl!

MEHMET AKİF ERSOY

Mrt

İlimiz Elektrikçiler Odası ile İmzaladığımızı İş Bİrliği Protokolü Yerel Gazetelerimiz Olan Sakarya-İstikbal ve Milli İrade deyer buldu.

Mrt

Eskişehir Elektrikçiler Odası Başkanı Cafer ADIGÜZEL ile Okul Müdürümüz İsmail MEŞELİKAŞ Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alan Öğrencilerimizin İşletmede Beceri Eğitimi ve Alanımız Atölye Uygulamalarında Temrinlik Malzeme Temini Adına İş Bİrliği Protokolüne İmza Attılar

Mrt

2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı 2. Dönem 01.03.2021 tarihinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında alınan kararlar Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından kamu oyuna açıklanmasıyla 02.03.2021 tarihinde yüz yüze eğitime başlamıştır

Şbt

ÇİFTELER ŞEHİT OSMAN GENÇ MTAL  OKUL-SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE ÖNEMLİ BİR  İMZA ATTI

Mesleki Eğitimde Sektör  İşbirliği kapsamında  İlimiz Tornacılar ve Oto Tamirciler Odası ile Çifteler İlçesinde bulunan Şehit Osman Genç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi  Sanayii İşbirliği Protokolüne imza attı. Okul Müdürü İsmail MEŞELİKAŞ " İlçeler Merkeze olan uzaklığıyla dezavantajlı  bir konumdadır . Mesleki Eğitim ile öğrenilen bilgileri öğrencilerimiz modern geniş uygulama alanıyla pratiğe dökme noktasında imkanları sınırlı olmaktadır. Oda Başkanımız Adnan KARAMAN'ın Mesleki Eğitime verdiği önemi bilmekteydik. Teknik Müdür Yardımcım Talha GENCE ve Makine Teknolojisi Alan Şefim Murat OLAN ile Oda Başkanımız Adnan KARAMAN'la  gerçekleştirdiğimiz görüşmeler Sektör işbirliğinin ve mesleki donanım olarak üst seviyeye taşıdığımız öğrencilerimizin bilgi birikimlerini sahada geniş çalışma platformda çalışarak tecrübelenmelerini, sektörün ihtiyacı olan kalifiye elaman adaylarının 3308 sayılı yasa hükümleri staj çalışmaları ile bir araya gelmelerini sağlamak, Mesleki Eğitimimde Atölye uygulamalarında önemli ihtiyaç olan alet avadanlık ile temrinlik malzemelerin temini konusunda değerli bir işbirliğine imza attık." dedi. 

Tornacılar ve Oto Tamirciler Oda Başkanı Adnan KARAMAN "Odamıza bağlı işletmelerin kalifiye elaman ihtiyacı her yıl artarak devam etmektedir. Bu bağlamda sektör ile yetişen Kalifiye Elemanların 3308 sayılı yasa çerçevesinde iş yeri sahibi ve işçiyi buluşturacak ihtiyaca göre iş arayacak öğrencilerimizle çalışan arayan odamıza bağlı işyerlerini birbirlerini tanıma ve eleman ihtiyaçlarını giderebilmek adına dez avantaşlı bir bölgede bulunan Çifteler Şehit Osman Genç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile değerli ve anlamlı bir işbirliğine imza attık. Çocuklarımızın eğitim süreçleri ve geleceklerine yapılacak her türlü katkı bizim için çok önemlidir.  " dedi,

Şbt

ESKİŞEHİR TORNACILAR VE OTO TAMİRCİLER ODASI İLE OKULUMUZ ARASINDA STAJ VE ATÖLYE TEMRİNLİK MALZEME İLE ALET AVADANLIK YARDIMI ÜZERİNE PROTOKOL İMZALANDI.

Şbt

Şbt

Eskişehir Elektrikçiler Odası Başkanı Cafer ADIGÜZEL okulumuzu ziyaret ederek daha öncesinde gerçekleştirdiğimiz görüşmede okulumuza planladığımız destekler konusunda yerinde incelemeler yaparak destek çalışmamızı bir adım öteye taşıdık.Okul Yönetimi olarak karşılıklı hazırlayacağımız protokol ile çok değerli ve modern eğitim olan AKILLI EV Modelini okulumuza kazandırma mutabakatına vardık.Okulumuz Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanımıza Temrinlik malzeme desteği sözünü aldık.Böylece Sanayi Okul işbirliğine dair anlamlı bir çalışmaya imza atma yolunda güzel bir ziyarete ev sahipliği yaptık.

Şbt

Enerji Verimliliği ve Sürdürülebilirlikte Yenilikçi Yaklaşımlar