T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ESKİŞEHİR / ÇİFTELER - Çifteler Şehit Osman Genç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Haberler

May

Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası

 

Büyük Türk mutasavvıfı, hak aşığı ve Türk dilinin usta yorumcusu Yunus Emre anısına düzenlenen bu hafta her yıl 01-07 Mayıs tarihleri arasında kutlanır.

May

Teknolojik gelişmelerin hemen her açıdan hayatımızı etkilediği bir zamandayız. Şüphesiz teknoloji denildiğinde aklımıza ilk gelen internet. Peki hayatımızın her alanına giren interneti doğru kullanıyor muyuz ?

Haydi Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün hazırlamış olduğu broşürlere bir göz atalım.  

May

"Hayatı Anlamlı Kılmak"

 

 

Hayatı Anlamlı Kılmak ile İlgili Sunum

May

Her yıl Mayıs ayının ilk haftası (1-7 Mayıs) ülkemizde "Bilişim Haftası" olarak kutlanmaktadır. Bilişim, bilgi dünyası ile teknoloji dünyası arasındaki köprüyü kuran en önemli etkendir. Bu yüzden teknoloji ve internet hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Teknoloji, hayatımızın vazgeçilmezi olması ile birlikte  "Teknoloji ve Davranışsal Bağımlılık" kavramını da beraberinde getirmiştir. Çağımızın yeni hastalığı olan bu Teknoloji ve Davranışsal Bağımlılığı nedir?

Teknoloji bağımlılığı nedir?

Teknolojinin insan hayatına getirdiği sayısız faydalar var. Bunun yanı sıra telefon, bilgisayar,akıllı cihazlar,oyun konsolları vb. aletlerin aşırı ve kontrolsüz kullanımı sonucu ortaya çıkan bir bağımlılıktır. İnternet ve teknoloji bağımlılığı diğer bağımlılıklarda olduğu gibi kişinin bağımlısı olduğu teknolojik ürüne ulaşamadığında yoksunluk yaşadığı bir durum olarak tanımlanmaktadır.

Teknoloji bağımlılığının belirtileri

·         Yalnızca birkaç dakika diyerek saatler harcamak.

·         Çevrenizdekilere ekran karşısında geçirdiğiniz zaman hakkında yalan söylemek.

·         Uzun süre bilgisayar kullanmaktan dolayı fiziksel sorunlardan şikâyet etmek.

·         Anonim bir kişiliğe bürünmek, insanlarla internet üzerinden konuşmayı yüz yüze konuşmaya tercih etmek.

·         İnternete girmek için yemek öğünlerinden, derslerden ya da randevulardan ödün vermek.

·         Bilgisayarınızın başında çok fazla zaman geçirdiğiniz için suçluluk duyuyorken bir yandan da büyük bir zevk almak ve bu iki duygular arasında gidip gelmek.

·         Bilgisayarınızdan uzak kaldığınız zaman gergin ve boşluktaymış gibi hissetmek.

·         Gece geç saatlere kadar bilgisayar başında kalmak.

Teknoloji bağımlılığının neden olduğu sorunlar

Fiziksel şikâyetler

·         Gözlerde yanma

·         Boyun kaslarında ağrı ve sertleşme

·         Beden duruşunda bozukluk

·         Elde uyuşukluk

·         Halsizlik

Sosyal alanda görülen şikâyetler

·         Akademik başarıda düşüş

·         Kişisel, aile ve okul sorunları

·         Zamanı idare etmede başarısızlık

·         Uyku bozuklukları

·         Yemek yememe

·         Aktivitelerde azalma

·         İnternet arkadaşları dışında izolasyon

Bağımlılığı kontrol altına alma yöntemleri

·         Günlük internet kullanım saatlerini değiştirin.

·         Haftalık internet kullanımı çizelgeleri hazırlayıp, uyulmasını sağlayın.

·         Destek grupları ya da aile terapisi gibi yöntemleri hayata geçirin.

·         Yapmayı isteyip de fırsat bulamadığı faaliyetleri bir deftere yazmasını sağlayın, internet kullanmak için yoğun istek duyduğunda yazdıklarından birini yapmasını isteyin.

Ne yapmalı?

·         Çocuklarınızı arkadaşları ile doğal yollardan görüşmeleri için yönlendirin, akran grupları içerisinde sosyalleşmesini sağlayın.

·         Çocuklarınızı yetenek ve ilgi alanlarına uygun spor dallarına yönlendirin.

·         Çocuğunuzun arkadaşlık ilişkilerini destekleyin, onları bir araya getirecek aktivite planlayın.

·         Çocuğunuzun bilgisayar kullanımını kontrol edin ve sanal ortamdaki arkadaşlarını tanıyın.

·         Bilgisayarlarınızda güvenli internet uygulamalarının olmasına özen gösterin.

·         Uzun süreli bilgisayar kullanan çocuğunuzu engelleyemiyorsanız mutlaka uzman yardımı alın.

Ne yapmamalı?

·         Akıllı telefon/tablet vs. gibi aletleri çocukları teselli etmek, susturmak için asla kullanmayın.

·         Çocukların kontrolsüz ve uzun süre internet kullanmasına izin vermeyin.

·         Yemek ve çay saatlerinde bilgisayar başındaki çocuğa servis yapmayın, size katılmasını sağlayın.

·         TV veya internet benzeri teknolojik alet merkezli ev düzeni kurmayın.

May

Çalışma şartları, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden çalışanın sağlığını doğrudan etkilemektedir. Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de meydana gelen iş kazaları ve meslek hastalıklarının bir bölümü ölümle, bir bölümü ise sakatlanma ve yaralanmalarla sonuçlanmaktadır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı , 1987 senesinden itibaren 4-10 Mayıs tarihlerinde "İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası" etkinlikleri düzenlemektedir.

May

Okulumuzun iç ve dış kamera sistemini gece görüşlü HD kayıt özellikli son sistem kamera sistemiyle yenileyerek 7/24 kayıt altına ve uzaktan takip izleme olarak güvenlik altına aldık.Ayrıca Uyarı ikaz özelliğine sahip ses hopörler sistemini de okulumuz ana bina ,atölyelerin bulunduğu ek bina ve insaatı süren spor salonu bölgesine ulaşacak şekilde yeniledik. Okulumuz eksikliklerini giderme ve modernize etme çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz.

Nis

Salgına Karşı Elimizdeki En Büyük Güç Aşı.Toplum Sağlığını Korumak ve Kayıpların Önüne Geçebilmek İçin Sırası Gelen Tanıdıklarımızın Aşılarını Yaptırmalarını İstirham Ederiz.

Nis

Kut'ül Amare Zafer'inin 105. yıl dönümünde şanlı ordumuzu ve başta Halil Kut Paşa olmak üzere, İstiklal ve İstikbalimiz için mücadele veren tüm şehit ve gazilerimizisaygı ve minnetle yad ediyoruz.

Nis

Anadolu Meslek Programı 12. Sınıf öğrencilerimiz 30 Nisan Cuma gününden başlayarak, 17 Mayıs Pazartesi gününe kadar işletmelere gitmeyeceklerdir. 

Nis

Nis

Öğretmenler Arası Fotoğraf Yarışması

Nis

Sorumluluk:
Sorumluluk, kişinin kendine ve başkalarına karşı yerine getirmesi gereken yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesidir.
"Sorumluluk kişinin kendi davranışlarının veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesidir." (TDK)
Sorumluluk sahibi insan: Başkalarının haklarına saygı gösteren, kendi davranışlarının sonucunu kabullenen; kendi üzerine düşen görevleri zamanında, en iyi şekilde yerine getirendir.
Sorumsuz insan; başkaları tarafından güdülen, toplum tarafından sevilmeyen, üzerine düşen görevleri gerektiği gibi yapmayan, sosyal yönü zayıf insandır.
Sorumluluk sahibi olmak; sağlam karakter sahibi insanların en önemli özelliklerindendir.
Sorumluluk, doğuştan sahip olunan bir duygu değil, sonradan kazanılan bir beceri, öğretilen ve yapılması istenilen görevlerdir.
Sorumluluk bilinci çocuğa ailede verilir; yaşadığı çevrede gelişir. Çocuğa küçük yaşlarda verilen sorumluluk; beceri ve davranış alışkanlığı kazandırmaya yöneliktir. İleriki yaşlarda verilen sorumluluk görevleridir.
Çocuğa sorumluk vermek, kişilik gelişimini pozitif yönde etkiler. Çocuğun yaşına ve fizik gücüne uygun sorumlulukları alması kendine güvenini arttırır, paylaşma ve başarma duygularını tatmin eder, uzun vadede inisiyatif kullanma, çevresini ve kendini organize etme ve koordine etme becerilerini geliştirir.

Ebeveynlerin sorumluluk eğitiminde dikkat etmesi gerekenler:
Bilgilendirme: Çocuğa kuralların neden konduğu ve sorumluluğun önemi anlatılmalıdır. Çocuklar, niçin bazı işleri yapmak zorunda olduklarını anlar ve bilirlerse, ne zaman ailelerine yardımcı olmaları gerektiğini ne zaman bağımsız davranabileceklerini de öğrenmiş olurlar.
Takip:Çocuğunuza verdiğiniz görevi yerine getirebilmesi için ona belli bir süre tanıyın. Bu süre içerisinde, sorumlu davranışın yerine getirilip getirilmediğine, ne sürede ortaya çıktığına ve hangi zamanlarda yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir.
Geri Bildirim: Çocuğa belli bir süre sonra sorumluluk gelişimi hakkında bilgi verilmelidir. Sorumlu davranış sayısında artış varsa motive edilmeli, verilen sorumluluklar yerine getirilmediğinde ise olası nedenleri konusunda çocukla paylaşımda bulunulmalıdır.
Hatırlatma: Sorumlu davranış yerine getirilmiyorsa, yeniden hatırlatma sürecine gidilmeli ve davranış değişikliği gerçekleşene kadar devam edilmelidir.

Doğruluk ve Dürüstlük:

Toplumsal ilişkiler güven üzerine kurulur. Hiç kimse yalan söyleyen, verdiği sözleri tutmayan biriyle arkadaşlık etmek, yakınlık kurmak istemez. Dürüst, ahlaklı bir insan karşısındaki kişinin de dürüst ve güvenilir olmasını bekler. Eğitimden aile ortamına, ticaretten arkadaşlıklara kadar toplumsal ilişkilerin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesinin temel şartı doğruluk ve dürüstlüktür.
Dinimiz yalan söylemeyi, hile yapmayı, yalancı şahitlik etmeyi, başkalarını aldatmayı açık ve kesin bir şekilde yasaklar. Yüce Allah Müslümanlardan dürüst olmalarını, doğruluğu ilke edinmelerini ister. Verdiğimiz sözleri tutmamızı, tutamayacağımız sözler vermekten de kaçınmamızı öğütler. Bu konuyla ilgili olarak Kur'an-ı Kerim'de, "Ey iman edenler! Yapamayacağınız şeyleri niçin söylüyorsunuz?" buyrulur. Ahzâb suresinde ise Yüce Allah, Müslümanları doğruluktan ayrılmamaları konusunda şöyle uyarır: "Ey iman edenler! Allah'tan korkun ve doğru söz söyleyin. (Böyle davranırsanız) Allah işlerinizi düzeltir ve günahlarınızı bağışlar..." Aynı konuyu dile getiren başka bir ayette ise "...Yalan sözden sakının." buyrulur. Böylece Rabb'imiz bizleri yalan, hile vb. kötülüklerden kaçınmaya, dürüst, güvenilir bir insan olmaya yönlendirir.

Nis

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) hazırlanan öğrenciler için interaktif katılım sağlayabilecekleri ve sorularını yöneltebilecekleri dijital bir platform oluşturuldu.

Dijital platformda canlı olarak çözülecek sorular Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı sorular, EBA Akademik Destek ve TYT-AYT de çıkmış sorulardan oluşmaktadır. Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'nün "YouTube" kanalı üzerinden canlı olarak yayın yapacak olan dijital platform, YKS'ye hazırlanan tüm öğrencilere ve sınav maratonundaki tüm adaylara açık olacaktır. Öğrenciler canlı yayındaki sorulara interaktif olarak katılım sağlayabilmeleri için yayın esnasında link paylaşılacak ve bu link üzerinden cevaplarını gönderebileceklerdir. Soruların çözümleriyle ilgili merak ettikleri ayrıntıları yorumlar sekmesinden sorabilecek, platform uzmanları o sorulara gerektiğinde anlık olarak gerektiğinde ise ders sonrasında düzenli periyotlarda cevap vereceklerdir.                                             Adres: https://www.youtube.com/channel/UC87lL-rSKX2iW2ZcgVKK--g

Nis

GIDANI KORU SOFRANA SAHİP ÇIK

Nis

İlçemizde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtına İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Fikret ÇELİK tarafından çelenk konulduÇelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşımız okundu ve tören sona erdi.