T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ESKİŞEHİR / ÇİFTELER - Çifteler Şehit Osman Genç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Mesleki Eğitim Merkezi Kayıt Zamanı,Koşulları...

Kayıt

KAYIT ZAMANI, KOŞULLARI ...

ÇIRAKLIK EĞİTİMİ SİSTEMİNE NE ZAMAN VE NASIL KAYIT OLUNUR?

  1. Mesleki Eğitim Merkezlerinde yıl boyu kayıt yapılmaktadır.

  2. Mesleki Eğitim Merkezlerine müracaat ederek kayıt işlemleri ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ'NE KAYIT KOŞULLARI NELERDİR?

  1. En az ortaokul mezunu olmak.

  2. 14 yaşını tamamlamış olmak ve;

  3. Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak.

     

  • 3308 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamında bir işletme ile sözleşme imzalayan 18 yaşından büyüklerin kayıtları yıl boyunca devam eder. Bunlardan birinci dönem sonuna kadar kayıt yaptıranların 9 uncu sınıf teorik eğitimi yoğunlaştırılarak tamamlanır. Ders yılının ikinci döneminde şubat ayından sonra mesleki eğitim merkezlerine kayıt yaptıranlar işletmede mesleki eğitimlerine devam ettirilir, ancak o ders yılı için yılsonu puanı verilmez. Bunların teorik eğitimleri yeni ders yılı başında başlar.

  • Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin teorik derslere özürlü ve özürsüz devamsızlık süresi ders yılı içinde devam etmesi gereken sürenin altıda birinden fazla olamaz.

  • Mesleki eğitim merkezlerinde 9 uncu sınıfın birinci dönemi sonuna kadar alan, 10 uncu sınıfın birinci dönemi sonuna kadar aynı alan içinde dal değişikliği yapılabilir.

  • Mesleki eğitim merkezine devam eden öğrenciler, 11 inci sınıftan itibaren her ders yılı sonunda yılsonu beceri sınavına alınır. 11 inci sınıfın sonunda girilen beceri sınavı kalfalık, 12 nci sınıfın sonunda girilen beceri sınavı ustalık sınavı olarak uygulanır.

  • İşyeri değişikliği yapılması durumunda öğrencinin dönem puanının hesabında dönem içinde en fazla pratik eğitim aldığı işletmede ilgili usta öğretici/eğitici personelin vereceği puanlar dikkate alınır.

  • Mesleki eğitim merkezinde öğrenim görenlerden ikinci defa sınıf tekrar etme durumuna düşen öğrencilerin kayıtları Açık Öğretim Lisesine, MAÖLveya AÖİHL yapılır.

  • Kalfalık sınavında başarılı olamayan mesleki eğitim merkezi öğrencilerinden 58 inci maddenin ikinci fıkrasına göre yeniden girdikleri kalfalık sınavında da başarılı olamayanlar, 11 inci sınıfın işletmede mesleki eğitimini tekrar eder.

  • Mesleki eğitim merkezi öğrencileri 10 uncu sınıftan itibaren iş dosyası (yapacakları temrin, iş, proje, deney ve hizmetlerle ilgili resimleri, projeleri ve değerlendirme çizelgelerini kapsayan) tutar.

  • Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin işyeri değişikliği talebi hâlinde, iki hafta içerisinde yeni bir iş yeri ile sözleşme imzalaması gerekir.

  • Lise ve meslek lisesi mezunları 10. sınıftan başlarlar.

09-12-202109-12-2021

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.12.2021 - Güncelleme: 19.12.2021 19:11 - Görüntülenme: 291
  Beğen | 0  kişi beğendi